divendres, 9 de març del 2012

La web 2.0 un món nou: Jocs per pensar
”…és més útil descobrir, investigar, conjecturar, deduir, etc. situacions que se’ns proposen diàriament que no pas perdre el temps fent unes activitats automàtiques que poden ser fetes per aquests éssers mecànics que tenim a l’abast i que podem aconseguir per un preu econòmic” (Lluís Segarra. Matemàgica)
Els jocs per pensar són tots aquells jocs que obliguen als nostres alumnes a descobrir, investigar, conjecturar, deduir,…
De jocs d'aquest tipus n´hi ha molts, aquí en mostrarem una petita selecció…

Juguem amb les granotes i els gripaus Juguem amb les granotes i els gripaus Per descarregar el joc, aneu a la web http://www.xtec.cat/~jjareno i seleccioneu Activitats | Operativa | Les granotes i els gripaus | Descarregar
El trencaclosques de les granotes i els gripaus és un dels problemes més clàssics de la matemàtica recreativa. El problema general es planteja sobre un tauler fet per una filera de caselles, amb una quantitat qualsevol granotes a un costat i una altra quantitat de gripaus, no necessàriament igual, a l'altre cantó. Les granotes i els gripaus estan separats per una casella buida.
L'objectiu és intercanviar les posicions de les granotes i els gripaus. Passar els que estaven a la dreta cap a l'esquerra i els de l'esquerra a la dreta. Només hi ha dos moviments legals:
  • avançar una casella, aquest moviment l'anomenarem “lliscament”,
  • saltar per sobre d'un animal de l'altre tipus si la casella immediata de darrera és buida, ocupant aquesta. És un salt com el d'una fitxa normal del joc de les Dames.
Ja hem dit que el nombre de granotes i de gripaus pot variar. Inicialment proposem que intenteu solucionar el problema amb 3 granotes i 3 gripaus, tal com està plantejat a l'esquema anterior. Després podeu practicar amb més quantitat d'animals.
Extret de la web Calaix+ie d'en Joan Jareño.

Les torres d'Hanoi Les torres de Hanoi. Per descarregar el joc, aneu a la web http://www.xtec.cat/~jjareno i seleccioneu Activitats | Operativa | Les torres de Hanoi | Descarregar
Encara que aquesta activitat es coneix amb el nom de Torre d'Hanoi o Torres d'Hanoi, sembla que originàriament es coneixia com el Problema de les Torres de Brahma, degut a aquesta llegenda.
Al costat del riu Ganges, el riu sagrat de l’Índia, s’aixeca la ciutat de Benarés. Hi ha una llegenda que explica que al Gran Temple, sota la cúpula que assenyala el centre del món, Déu va posar-hi una safata d’argent amb tres pals diamantins. Durant la creació Déu va posar 64 discs d’or de diàmetres diferents i apilats de més gran a més petit. Aquesta és la torre de Brahma. Dia i nit els monjos del Temple van passant discs d’un pal a un altre d’acord amb les estrictes regles de Brahma:
  • Només es pot moure un disc cada vegada.
  • Mai un disc pot ser posat a sobre d'un de diàmetre més petit.
  • Quan els 64 discs hagin estat transferits a un altre dels pals la Torre, el Temple i els brahmans es convertiran en pols i, amb un gran estrèpit, el món desapareixerà.
Queda molt per a la fi del món?
Joc tret de la web Calaix+ie d'en Joan Jareño.



garat.jpg
Treupeça Un joc ben distret per pensar una bona estona. A més nivell, més hauràs de pensar. Has de treure la peça vermella amb el mínim de moviments possibles… Tret de jocs web en català.



cattang.jpg
Encaixa Un joc força distret. Has de reconstruir un quadrat amb un munt de peces. Bé, el nombre de peces el pots triar, a més peces més difícil. Tret de jocs web en català.



fullboard.jpg
Fullboard Un bon joc per pensar. Fullboard, així és com es diu aquest joc. Hauràs de passar per tots els quadres del joc per poder anar al següent nivell. Tret de jocs web en català.



3ratlla.jpg
El tres en ratlla Altrament dit Tic, tac, toe. Amb uns excel·lents gràfics, acurats i divertits. El joc no cal explicar-lo, doncs la mecànica és força senzilla. Tret de jocs web en català.



Per trobar més jocs:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada